De Stiep Educatief


Het leven geschreven

De brand

Het leven geschreven
16 NOV 2017

De brand

We hadden een patatauto en die liep op propaangas. Hij moest bij de pomp gevuld worden, want dat was goedkoper dan flessengas.
Op een keer ging ik tanken, maar vergat het vuur uit te doen. Ik was bij de pomp en de pompbediende ging de slang aankoppelen en zette er even een stuk hout tussen. Maar de leiding was niet afgesloten. Het gas ging de tank in, stroomde eruit, door de waakvlam ging het ontploffen en toen vloog de verkoopwagen in brand. Het was een grote brand bij BIM: een paar pompen en de gevel waren verbrand. 
De brandweer kwam erbij. Dat was wat. De jongen die bij de pomp stond werd op staande voet ontslagen en dat was oneerlijk. 
De politie is wel tien keer bij ons geweest om te vragen hoe dat kon. Alsmaar hetzelfde vroeg hij, want als wij eens wat anders vertelden, vroeg hij dat maar weer. 
De BIM was er 's middags met de deurwaarder om te zeggen dat ik de kosten moest betalen, maar ik ging er niet mee akkoord en dus hebben we er een rechtzaak van gemaakt.
De verzekering van ons was ook niet thuis. We moesten het zelf maar uitzoeken. Maar ik had geluk dat de dochter van onze buurvrouw met een verzekeringsman, die op een kantoor in Den Haag werkte, getrouwd was. Die heeft ons geholpen, anders hadden we overal de schuld van gekregen. Het bedrag was namelijk 175.000 gulden. 
We gingen dus voor de rechter. We hadden geluk dat de pompbediende op staande voet ontslagen was, omdat hij niet goed gehandeld had. Met hulp van buurmans schoonzoon kostte het alleen maar de verkoopwagen. 
De verzekering betaalde de advocaat, die het voor ons goed uitgezocht had. Het was de eerste keer bij de verzekering dat zoiets gebeurde en de tegenpartij had ook een advocaat. 
De rechter heeft beslist dat wij elk onze kosten moesten betalen. Dat was een geluk voor ons, anders was ik alles kwijt geweest en had ik niets meer gehad dan schulden. Daar lachten wij toen om. 
Dus het is goed voor ons afgelopen.

Koendert de Groot uit Smilde

Download

Pagina terug