De Stiep Educatief


Podcasts: luister naar verhalen

Bij verschillende fragmenten uit boeken hebben we podcasts gemaakt.

Hieronder een overzicht.

Lekker meeleven met een podcast

Luister naar Gea die Taalheld in Drenthe is geworden door haar werk als Taalambasadeur en haar boek over pesten Waarom ik?


Twee nieuwe podcasts gemaakt bij de presentatie van het boek Sam.

Het verhaal is geschreven en geïllustreerd door leerlingen van Praktijkschool De Esborg.
Luister hier naar de podcast.  In gesprek met de leerlingen tijdens de feestelijke presentatie van het boek.

Luister naar Dita, de docent over hoe Sam tot stand is gekomen.

Luister ook naar de podcast bij Mijn eerste liefde die de inspiratie vormde voor het verhaal van Sam.

________________

We hebben podcasts bij verschillende boeken. Op 4 mei is er elk jaar veel aandacht om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op 5 mei vieren we  onze vrijheid. 
Luister naar het verhaal van van Jans en Martha die in de oorlog proberen samen hun leven te leiden. Het hele verhaal kun je lezen in Mijn hart, voor altijd van jou.

Of luister naar een van de andere verhalen.
Uit De mooiste kus het verhaal van Kees Venema over die kus.

Uit Dromen, durven, doen
het verhaal van Piet die zijn vader moest helpen in het bedrijf het verhaal van het meisje Tjakkie dat niet verder mocht leren als dochter van een arbeider.

Uit Op reis! En dan... het verhaal Dushi.
Alle verhalen zijn geschreven om hardop te lezen. Daag je deelnemers uit. 
  1. Als eerste kunnen ze naar de podcast Dushi luisteren. Je hoort het hele verhaal dat je meteen mee laat leven met Martin die voor het eerst vliegt. Hij heeft een prijs gewonnen en mag gratis naar Aruba. In het vliegtuig zit hij naast Rana, die vaak naar Aruba vliegt om familie te bezoeken. Dan valt er een motor uit...
  2. Daarna kan je de tekst van het verhaal downloaden en het verhaal meelezen terwijl hij luistert naar de podcast Dushi compleet.
  3. Dan kiezen ze de rol die bij hen past. Of de rol van Martin of de rol van Dushi.
    Luister naar de podcast met de rol van Martin of luister naar de podcast met de rol van Dushi.
    Op de plekken waar in het boek de tekst van  de gekozen rol staat, is het nu stil en kunnen ze zelf de tekst hardop lezen.Ieder oefent de rol voor zichzelf. 
  4. Lees tot slot om de beurt hardop voor, elk uit je eigen boek. Na een aantal keer oefenen, klinkt het steeds beter.Leuk om het dan aan anderen te laten horen. 
Veel plezier met dit theaterlezen!Vloeiend meelezen met Netnieuws 

Op Netnieuws staan ook allerlei verhalen met opdrachten. Deelnemers aan taalactiviteiten kunnen meelezen met de teksten en je kunt samen de tekst en de opdrachten bespreken.
Login bij Netnieuws. Je kunt je gratis registreren als je nog nooit hebt ingelogd. Je krijgt dan een mail met een bevestiging. Kies de rubriek Boek en je vindt alle verhalen: romantisch, humor, spannend, waar gebeurd. Je vindt er ook de verhalen uit Blaffende agent en andere bijzondere verhalen. Kies daarvoor de rubriek Anders.