De Stiep Educatief


Korte verhalen

Dromen, durven, doen

Korte verhalen
08 OKT 2020
Dromen, durven, doen

Dromen, durven, doen
over leven in andere tijden

Leef mee met Piet die zijn vader moest helpen in het bedrijf of met het meisje Tjakkie dat niet verder mocht leren als dochter van een arbeider. Klik op de naam om samen naar de podcasts te luisteren over Piet en Tjakkie
Maak kennis met het stripverhaal Afke’s tiental. Of ervaar de wereld van Anna. Hard werken, voor weinig geld. Of lees over Semmier die zijn vrienden helpt. Ook al pakt dat slecht voor hemzelf uit.
Kijk naar de foto met de snoekduik van voetballer Beb Bakhuys. Wat een bal was dat in 1934. En dat terwijl hij er bijna niet was geweest!

 

Lees de verhalen en geniet van het leven in die andere wereld. Vertel elkaar verhalen over jouw leven vroeger, want ieder mens heeft een eigen geschiedenis, waarin altijd een groot verhaal te vinden is.

Nederland leest ook voor aarzelende lezers

Het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe omarmt het idee dat ook aarzelende lezers een boek moeten kunnen krijgen. De bundel Dromen, durven, doen kwam er en alle partners werden gestimuleerd om de zeven korte verhalen gratis beschikbaar te stellen voor volwassenen die geen dikke boeken lezen.

Drenthe breed

De Taalhuizen van Emmen, Aa en Hunze, Midden Drenthe, Westerveld en Coevorden gaven de bundel aan de Taalvrijwilligers. Zij gaan ermee aan de slag met de mensen die ze begeleiden. De bibliotheek van Assen gaf de kinderen van een school het boek Dwars door de storm mee en de ouders de bundel met daarin een fragment uit Dwars door de storm. Kinderen en ouders kunnen samen luisteren naar de podcast bij het verhaal en samen lezen en vooral samen over het verhaal praten.

De Taalambassadeurs van ABC Drenthe kregen het boek uitgereikt om mee te kunnen praten en de leesclub van de bibliotheek Hoogeveen kreeg het mee om samen te lezen. Ook zij kunnen luisteren naar een podcast.
Eric van Oosterhout, voorzitter van het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe en burgemeester van Emmen vertelt in dit filmpje waarom de bundel Dromen, durven, doen zo belangrijk is. Zijn eigen favoriete verhaal? Als voetballiefhebber is dat natuurlijk De bal van Beb!

Praten over dromen en daden

Voorin de bundel staan allerlei tips om over de verhalen in gesprek te komen. Laat ons weten hoe je in je groep met de tips of de verhalen hebt gewerkt. We stellen 5 gratis boeken naar keuze beschikbaar voor de inzenders van de ervaringen in de groep.

Vloeiend meelezen met Netnieuws

Netnieuws besteedt ook aandacht aan Nederland leest. De aflevering Geen gewoon grasveld meer gaat over Piet uit Het zwijgen van Maria Zachea. Deelnemers aan taalactiviteiten kunnen meelezen met de tekst en opdrachten doen. Login bij Netnieuws. Je kunt je gratis registreren als je nog nooit hebt ingelogd. De tekst zonder opdrachten is ook hier te vinden.  

Bestel de bundel Dromen, durven, doen tot 14 december met korting:
1 exemplaar voor € 7,50, vanaf 10 stuks € 6,50 per stuk; vanaf 20 stuks € 5 per stuk.
Na november kost het boekje € 8,50

Opmerking: Als je meerdere exemplaren bestelt via de bestelknop, zie je niet de kortingsprijs.
Op de factuur houden we wel rekening met de korting.